Свете Тајне

Свете Тајне

 

Свете Тајне су виљиве свештене радње преко којих нам се даје невидљива благодат Божија.Преко њих се остварује сусрет између Бога и човека, при чему нас благодат Божија која силази нас оживљава, обоготворава и припрема за вечни живот. У пуном значењу  више представљају вид јединствене Тајне Цркве, преко које Бог даје предокус будућег Царства Божијег, избављајући човека од греха и смрти.

Свете тајне као символи будућег Царства

Свете Тајне се у богословљу означавају као символи објаве будућег Царства Божијег, а под тиме се мисли на њихово деловање и преображај које врше у духовном животу. Материју је Бог створио и она поседује могућност преображаја, посредством којег човек може остварити заједницу са Богом. У Светим Тајнама се користи материја: вода, уље, вино, хлеб –да би се објавило истинско значење материје и целе творевине.Притом је важна улога Духа Светога, који има приликом вршења обреда конститутивно дејство. Свет Дух приликом призива даје освећујућу силу материји, при чему се материја преображава при сједињењу са Светим Духом. По учењу Цркве, Бог је тај који дела преко служитеља-  Божији дарови нису последица свештеничке врлине; они су дејство благодати.. Када свештеник крштава, он није тај који крштава, већ је Бог тај који обухвата твоју главу са Његовом невидљивом силом“, речи су Св. Јована Златоустог. Стога Свете тајне у себи садрже символ будућег Царства и присуство Божије.

Број Светих Тајни

Свети оци се нису бавили одређеним бројем Светих Тајни, нити поделом на Свете Тајне и друге обреде, да би вероватно касније Византинци лако прихватили учење о седам Светих тајни услед средњовековне засењености симболиком бројева, посебно услед броја седам који је означавао број испуњења (као нпр: Седам Васељенских сабора). Број седам је одувек на Истоку имао значење испуњења те је због тога играо велику улогу у символици.

Имамо седам Светих Тајни                               

Крштење                                                     

Миропомазање

Исповест

Причешће

Брак

Свештенство

Јелеосвећење

 

 

Круг Светих тајни се усредсређује на поједине моменте у животу сваког појединца. Тачније Црква прати свога верника кроз животне циклусе: рођењу – крштење, зрелости и заснивању породице – брак, али и у тешким моментима као што су болест или пак очају услед одређеног грешног поступка – преко исповести. Свете тајне преко својих чинова дају битне поруке верницима који их примају, тако да можемо говорити и о дидактичком карактеру самих тајни. Та символика је везана не само за морална начела хришћанства, већ и за путовођење кроз живот у овом свету. Преко Крштења- човек постаје члан Цркве и рађа се за нов живот-што значи да свој живот треба усагласити у складу са моралним начелима хришћанства. Миропомазање му указује да треба константо радити на духовном и уопште целокупном свом психофизичком развоју, Исповест- да треба да се не само покаје за своја дела, већ и да их исправи и да елиминише своје лоше пориве, Причешће- да је битна исправна заједница са Богом, Брак-  преко венаца који се стављају на младенце означава да  брачна заједница представља подвиг мучеништва, тј. одрицања сопственога егоизма и усаглашавање вољи другога, Свештенство- улогу учења, бриге и старања о вернима, јелеосвећење=духовно исцељење- преко духовног растерећења човек може постићи оздрављење или ако не може барем доживети окрепљење или растерећење у тешком стању своје болести.   Наравно све ово није могуће уколико верник не каже судбоносно амин у свом животу чиме до краја треба приказати вољу за преображајем у свом животу.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s